Programmering i skolan, en bra ide

Jag har läst Gustav Nipe förslag. Han anser att man borde ha ett till val i grundskolan som tillägg istället för bara trä och syslöjd. Ett ämne inriktat på programmering. Det tycker jag är ett bra förlag faktum med att jag varit inne och funderat på samma banor. Funderade förutom på att det borde finnas ett ämne i grundskolan som går igenom dator för eleverna, Och när jag säger det menar jag inte bara MS word och internet explore. Dator är framtiden och används överallt idag därför borde skolan också utbilda alla i det. De måste också gå igenom de kritiskt bitarna av dator. Här finns det massor med punkt. tex. hur dator fungerar rent hårdvarumässigt (lätt genomgång), hur operativsystem fungerar, webbläsare och webb kod(hmtl, css) men ja grunden i programmering borde även läras ut i skolan.

 

Det är dock viktigt att skolan kommer ihåg att det finns oftast flera alternativ så att inte alla tvingas använda internet explore tex. Det finns tillfället även när det är för dyrt att ha alla alternativ tillgängliga för eleverna men då bör de öppna alternativ alltid finnas tillgängliga. Dels för att ha ett mer transparentare samhälle där alla människor har tillgång till kunskapen men även för att det blir nästan alltid billigare för skolan.

 

En sak till är att genom att ta den biten i skolan stänger man inte ute elever från viktiga bitar från samhället så även om din familj inte har råd med dessa tekniska prylar blir du inte lämnad efter utan en aning om hur alla dessa saker fungerar. Skolan ska ju förbereda eleverna för samhället.

 

De andra två punkterna är jag lite mer tveksam till att man lär ut CAD-ritande för att 3D-skrivare kan komma i framtiden känns inte som en tillräckligt bra motivering. Möjligen att man klämmer in det på bilden för att folk ska få prova på det och känna till den delen av konsten.

 

Sist punkten att skrota historian för att man kan kolla upp allt online. Den biten håller jag inte alls med om. Man lär sig historia för att lära sig av andra människors misstag, för att förstår hur välden hänger ihop som den ser ut idag. Om man inte lär sig detta i skolan utan måste kolla upp det själv så är risken att samhället gör samma misstag igen när ingen har brytt sig om historien. Mer kortsikt så är historien viktigt för personers sociala bit. Känner man inte till viktiga händelser så kommer man framstå som en idiot i vissa sammanhang och förmodligen hamna utanför.

4 thoughts on “Programmering i skolan, en bra ide

 1. När jag gick i skolan så fick vi lära oss basic på datakunskapen. och det var 93-94. på högstadiet var det 51/4″ floppy och rödskärmade Ericsson-datorer. Jag har ingen som helst modern datautbildning, ändå är det till mej alla kommer när dom har problem.

  Håller med i princip men om det fanns data på schemat på min tid så finns det nog i dag också. Sen så borde det finnas möjlighet att fördjupa sig i det.

  • Om jag minns rätt så finns det datakunskap i skolan men läroplanen är både utdaterad och inte så specifik på vad som krävs så det kan skilja sig mycket vad olika skolor lär ut. Jag fick lära mig lite om dator i högstadiet men det som undervisades var hur man starta en dator, hur man använder word och vad internet explore är. Detta är inte ens nära tillräckligt vad som behövs läras ut. Som du kan läsa så Skriver lite från min egen erfarenhet.

   Detta var 05-06.

   • Den ända data undervisningen som jag fick var 30 min i veckan i 3:an och även då så verkade det som eleverna visste mer än läraren.
    Det var typ öppna ett word doc, koppiera texsten till ett annat och skriv ut.

 2. Datateknik och programmering hade vi som tillvalsämne från åttonde klassen redan 1988. (I smedsby högstadium, strax utanför Vasa, Finland) Vill minnas att datorerna var av modellen IBM PC XT eller AT.. De bootades från en 5.1/4″ floppy och det vi programmerade i var gwbasic. Har för mig att en dator (lärardatorn) var utrustad med en 10 eller 20 Megabyte hårddisk. Läraren som inte var mycket mer påläst än oss elever, hade troligen blivit lite för grundligt varnad om hårddiskars känslighet, så han förmanade oss alltid att inte smälla för hårt i dörren på väg in och ut ur klassen, då det skulle kunna skada hårddisken.. Sen följande år hade skolan köpt in nya datorer och program, så på nian fick vi använda nån tidig form av DOS, minns inte vilken version..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>